12 септември 2010

Ванилов крем

След няколкократни лоши попадения на кремове в различни сладкарници, последният от които беше вкиснат стигнах до извода, че само аз мога да си го направя перфектен за моя вкус.

Досега нямам голям опит в сладкарските изделия, за разлика от цялата останала кухня, но се вижда че е дошло време да променя това.

Поради същата причина нямах и миксер.Кухненският робот ми върши прекрасна работа за всичко, което се е налагало да бъде обработено по някакъв начин, но малкто миксерче, което е към него няма достатъчна мощ.

След сравнително бързо проучване харесах и купих миксер, който отсега нататък се надявам да използвам често.

Днес навън е много мрачно и облачно и по тази причина си останах вкъщи макар, че по принцип се опитвам да оползотворя всеки уикенд с разходка, пътуване или казано по друг начин колкото се може по малко задържане на закрито.

Подходящият момент за пробване на новата придобивка и разкриване на кулинарните ми способности настъпи. След кратък семеен съвет решението е взето: ВАНИЛОВ КРЕМ

Рецептата за крема взех от сайта на Бг готвач, като направих известни промени в количеството на продуктите.

Крайната рецепта за ВАНИЛОВ КРЕМ която аз използвах е:
  1. един литър прясно мляко
  2. 4 препълнени супени лъжици пълнозърнесто брашно
  3. 5 яйца
  4. 1,5 чаени чаши захар
  5. 60 гр. краве масло
  6. 3 пакетчета ванилия
  7. млечен шоколад 60 грама
Начин на приготвяне:

Разбърках с миксера брашното с една чаша мляко, след което добавих към сместа и отделените жълтъци. Междувременно сложих останалото мляко да завира, така че докато разбивах първоначалните съставки, млякото се топлеше и не се губи време.

След завирането на млякото сложих захарта, маслото и ванилията . След около 2-3 минути те се разтопиха и постепенно започнах да наливам готовата смес, разбърквайки с миксера.

Разбих белтъците на сняг с малко захар веднага след това, за да са готови.

Крема се сгъстява за около 10 мин, сваля се от котлона и веднага се добавят разбитите белтъци. Отново разбърках много добре с миксера до равномерното размесване на двете смеси.

Разпределих готовият крем в чашки, като отгоре настъргах шоколад.




Резултата е страхотен .Препоръчват готовия крем да се яде след няколкочасов престой в хладилника, но съдържанието на няколко от чашките бидеха изпапкани още веднага и уверявам би- беше много вкусен.




Опитът беше напълно успешен, което ми дава основание да продължа да експериментирам.