Продукти:/за две средно големи тикви/около 3кг всяка
- 450 гр.локум-бял и розов
- 500 гр. стафиди
- 150 гр. сушени кайсии
- 150 гр. сушени смокини
- 350 грама сушени сини сливи
- 400гр. фурми
- 300 гр. орехи
- 200 мл кубински бял ром
- буркан и половина мед
- 1 пакетче канела
- 1/3 пакетче джинджифил
- 4 ванилии
- 5-6 карамфилчета
- Локумът и плодовете се нарязват на ситно.Размесват се добре заедно с подправките.
- Тиквата се измива със сапун и гъба. Отрязва се горната част като капаче, след което се издълбава с лъжица.
- Вътрешността на тиквата се намазва с мед, след което се пълни с плодово-локумено-ореховата плънка.Най-отгоре се изсипва ромът и мед, така че плънката да бъде изцяло залята с мед.Похлупва се с капачето си.
- Пече се на 160 градуса на долен реотан с вентилатор.
- В тавата се слага малко вода, която периодично се долива.
- Тиквата е готова след около 3,5 часа.
Сега докато пиша тези редове втората тиква е в фурната.
.......и да Ви покажа готовият резултат.
Тиквата ще отлежава на студено до празничната Коледна трапеза като дотогава ароматите и вкусовете ще се смесят и допълнят.
Желая Ви много Весела Коледа и Щастлива Нова година!