23 декември 2011

Пълнена коледна тиква

За престоящата след часове Коледа реших да направя пълнена тиква. Тъй като семейството ми е голямо и ще празнуваме на две места, съответно и тиквите ще бъдат две.
Продукти:/за две средно големи тикви/около 3кг всяка
  1. 450 гр.локум-бял и розов
  2. 500 гр. стафиди
  3. 150 гр. сушени кайсии
  4. 150 гр. сушени смокини
  5. 350 грама сушени сини сливи
  6. 400гр. фурми
  7. 300 гр. орехи
  8. 200 мл кубински бял ром
  9. буркан и половина мед
  10. 1 пакетче канела
  11. 1/3 пакетче джинджифил
  12. 4 ванилии
  13. 5-6 карамфилчета
Приготвяне:
  1. Локумът и плодовете се нарязват на ситно.Размесват се добре заедно с подправките.
  2. Тиквата се измива със сапун и гъба. Отрязва се горната част като капаче, след което се издълбава с лъжица.
  3. Вътрешността на тиквата се намазва с мед, след което се пълни с плодово-локумено-ореховата плънка.Най-отгоре се изсипва ромът и мед, така че плънката да бъде изцяло залята с мед.Похлупва се с капачето си.
  4. Пече се на 160 градуса на долен реотан с вентилатор.
  5. В тавата се слага малко вода, която периодично се долива.
  6. Тиквата е готова след около 3,5 часа.

Сега докато пиша тези редове втората тиква е в фурната.
.......и да Ви покажа готовият резултат.

Тиквата ще отлежава на студено до празничната Коледна трапеза като дотогава ароматите и вкусовете ще се смесят и допълнят.

Желая Ви много Весела Коледа и Щастлива Нова година!