06 февруари 2011

Бутилиране на вино в домашни условия

Българинът пие доста вино, но произвежда още повече.

Дори със спадналото домашно производство и обезлюдените села напоследък почти във всеки дом има по някоя бутилка, дамаджана, бъчва и така нататък.

Проблема е, ако виното е доста а идва пролетта. Топлината и въздуха в полупразната бъчва и дамаджана ще направят от хубавото вино в най-добрия случай хубав домашен оцет.

В най-лошия ще го изхвърлим и ще развалим бъчвата с миризма на кисело и мухъл.

Идва време да затворим виното в бутилки.


Ако смятате че това е работа за ВинПрома, френските аристократи и пълните сноби - може да не четете нататък.

Необходими материали:
- хубаво вино - напълно ферментирало и избистрено
- хубави еднакви винени бутилки
- хубави нови коркови или полимерни тапи
- затварачка за коркови тапи.
- неръждаема тенджера - поне 5 литра.
- термометър лабораторен - до 100 градуса Целзий.
- коректори на киселинността
- подходяща фуния
- парафин, свещи или червен восък.
- яйчен белтък, желатин или бентонит.

Подготовка:

ХУБАВОТО ВИНО - избираме наистина хубаво вино. Ако бутилираме боклук дори след 10 години стареене ще пием боклук. Добре е да се погрижим виното да дочака пълната си ферментация и избистряне. Добре е бъчвата или съдовете да нямат много въздух - тоест да са винаги пълни догоре и добре затапени.
Не е добра идея да затворим вино с остатъчна захарност защото при ферментацията в бутилката ще се образува много газ и тя ще гръмне.
Добре е да източим виното от бъчвата внимателно, без да го размътим. Но ако се налага винаги можем да го избистрим с яйчен белтък, желатин или бентонит.

ХУБАВИ БУТИЛКИ - избере си еднакви хубави винени бутилки. Задължително от тъмно стъкло.

Ако събирате стари бутилки - измийте ги изключително добре. Ако трябва накиснете го със сода каустик. Свалете им етикетите преди това.

Най-добре си купете винени бутилки от специализиран магазин или близкия стъкларски завод. Ще се изненадате на какво можете да попаднете.

ХУБАВИ ТАПИ - забравете тапите на винт и лимонадените капачки. Честно - това са пълни глупости. Вземете си нови коркови или полимерни винени тапи. НОВИ. Продават се в специализираните магазини и ако някой ви каже че са скъпи - не му вярвайте.
Основния проблем на хубавите тапи е че са доста по-дебели от гърлото на бутилката.
Не можете да ги затапите на ръка.

ЗАТВАРАЧКА ЗА КОРКОВИ ТАПИ - инвестирайте според количеството на виното.
В сайтовете и магазините за винари има малки ръчни приспособления от десетина лева до големи ръчни преси за над 200 лв. Преценете колко ще я използвате.

ГОЛЯМА НЕРЪЖДАЕМА ТЕНДЖЕРА - тук идват някои домашни трикове. Ако не сте сигурни дали ферментацията е спряла и не ви се занимава със серниста киселина и други химикали в домашни условия - пастьоризацията е вашия пръв приятел. Можете да пастьоризирате и готовите запечатани бутилки, но по-лесния начин е да загреете виното предварително и да го налеете в бутилките топло.

ТЕРМОМЕТЪР - всеки термометър за течности разграфен поне до 100 градуса Целзий ще ви свърши работа. Не търсим перфектната точност - не сме технолози. Загряване на един обем от 5-10 литра до 70-75 градуса за няколко минути не е голяма философия.

КОРЕКТОРИ НА КИСЕЛИННОСТТА - виното трябва да има подходяща киселинност обикновено около рН 3,5. Това не означава, че не можете леко да я намалите или увеличите бе да променяте вкусовите му качества.
Подкиселяването на виното ще го оставя на специалистите, но намаляването на киселинността на вино е сравнително лесно.

Никога не ползвайте хлябна сода. Да - тя ще коригира киселинността, но Натрия ще направи виното ви солено и напълно негодно за пиене.

Ползват се Калциев карбонат и Калциева основа. Карбонат се купува както се досещате от винарски магазини, а Калцев окис от магазини за лабораторна стъклария и химикали.
От малко калциев окис смесен с вода получавате течност която съдържа Калциева основа. Не прекалявайте! За разлика от хлебната сода която "се пени" при реакция с киселините във виното калциевите продукти реагират тихо и без видим ефект. Мерете рН с тест ленти или слагайте по мъничко и опитвайте на вкус.

ПОДХОДЯЩА ФУНИЯ - всяка чиста или много добре измита фуния. Има специални фунии, за пълнене на вино в бутилки с които можете да регулирате точно колко празно остава под тапата. Винаги оставяйте поне един пръст въздух под тапата. Той е необходим за стареенето на виното. Ако пълните виното горещо пак оставете толкова и не се притеснявайте, че като изстине разстоянието между тапата и виното е станало повече.

ПАРАФИН, ЧЕРВЕН ВОСЪК - ако сложите хубави тапи и наредите бутилките легнали за съхранение най-вероятно няма да имате проблем. Но нищо не пречи да се презастраховате нали? Запечатването на гърлото с парафин или червен восък не изисква специални усилия. Продават се и стандартни пластмасови покрития. Те се свиват с пистолет с горещ въздух или силен сешоар.


СЪХРАНЕНИЕ
Вече сте затворили бутилките и сега се чудите какво да ги правите? Наредете ги легнали ако са с коркови тапи или прави ако са с полимерни. Добре е ако имате изба или килер с постоянна температура.

Тавана е прекалено горещ през лятото и прекалено студен през зимата.

Гаража има миризма на нафта, масло и бензин, а те минават през тапата, миризмата на сирене, оцет и кисело зеле също минава. Така че и зимника с туршиите и кацата с кисело зеле не е много подходяща.

Избора си остава ваш, но търсим тъмно, хладно, чисто и не прекалено сухо помещение.