10 март 2011

Мариновани сиренца

Рецептата е от Иван Звездев, като съм направила известни промени, особено в частта с багетите(при него), а при мен са заменени с домашно приготвен типов хляб.

Нужни продукти:
  1. 100 грама бяло саламурено сирене
  2. 100 грама прясна моцарела
  3. 100 грама гауда(правила съм го и с чедър, едамер, нашенски кашкавал)
  4. 100 грама масло
  5. по 3-4 стръка магданоз,копър и джоджен(обикновено само с магданоз)
  6. 2 стръка мащерка(правя го и със суха)
  7. черен пипер
  8. сол
  9. розов пипер
За маринатата
  1. 200 грама заквасена сметана
  2. 2 люти чушки
  3. няколко листа босилек
  4. 10-12 чери доматчета(може и без тях)
  5. 1-2 с.л зехтин
  6. сокът и кората на половин лимон
  7. розов пипер на вкус
  8. черен пипер на вкус
  9. сол
Приготвяне:
  • Джоджена, магданоза,копъра и мащерката се режат наситно. В повечето случаи използвам само магданоз и сушена мащерка. Подправките се смесват с мекото масло. Слага се сол на вкус, черен и розов пипер.
  • Сирената се нарязват на филийки и се подреждат в плато.
  • Лютите чушки се наситняват.
  • Маринатата се прави като сметаната се разбърква със сока от лимона, зехтина, босилека, розовия и черния пипер, и солта.
  • Маринатата се разпределя върху сиренцата и отгоре се поръсва с лютата чушка, като се поставят и кръгчета чери домати(ако имате). Поливат се с лимонов сок, поставя се и настърганата кора.
  • Типовия хляб се нарязва на малки филийки и се запича, след което се намазва с овкусеното масло.
  • Върху всяка филийка се слага парче сиренце.
Подходяща салата е спанак, овкусен със зехтин и лимонов сок.

Ето и как изглежда цялата вкуснотия


Приятен апетит!!!