13 декември 2010

Никулденски шаран

Празника на Св.Никола мина преди седмица,но чак днес имам възможност да напиша рецептата за пълнен шаран, който готвя само за Никулден.

Много познати споделят, че не правят шаран ,защото бил мазен, тлъст, миришел на тиня и т.н и т.н., но ако го направите по рецептата за Никулденския шаран ,която ще опиша, ще видите,че се получава една голяма вкусотия и непременно ще го сготвите.

....................и така Рецептата
Продукти:

  1. 1 шаран около 2 кг(последният път го направих с шаран тежащ 1 кг)
  2. 150 гр. кашкавал
  3. 1 шепа стафиди
  4. 1 шепа нарязани на ситно орехи
  5. 1 чаена чаша ориз
  6. 150 гр. гъби
  7. 1 малка глава лук
  8. 2-3 стръка дафинов лист
  9. 2 супени лъжици доматено пюре(може и доматен сок около 1/2 бутилка)
  10. черен пипер, сол на вкус
  11. 1 лимон
  12. олио
Приготвяне:
Шарана се почиства, махат се люспите.Намазва се отвътре и отвън със сол и олио
Плънката се приготвя по следния начин:
  • Лукът се реже на ситно и се запържва заедно с измития ориз докато ориза стане стъклен.
  • След това се слагат гъбите и се пържи още около 5 минути
  • налива се 1 чаена чаша топла вода се оставя ориза да се задуши
  • когато водата изври се слага доматеното пюре, дафиновия лист и черния пипер
  • разбърква се около 1 минута и се вади от котлона
  • в сместа добавяме орехите, стафидите и нарязания на кубчета кашкавал
  • всичко се разбърква и плънката е готова
Шарана се пълни с плънката и се зашива. Слага се тава намазана с олио. Останалата плънка се разпределя в тавата(обикновено остава при по-малко тегло на шарана).

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час и 15 мин.
Сервира се с кръгчета лимон.


Ето това остана след вечеря ;-)