Много познати споделят, че не правят шаран ,защото бил мазен, тлъст, миришел на тиня и т.н и т.н., но ако го направите по рецептата за Никулденския шаран ,която ще опиша, ще видите,че се получава една голяма вкусотия и непременно ще го сготвите.
....................и така Рецептата
Продукти:
- 1 шаран около 2 кг(последният път го направих с шаран тежащ 1 кг)
- 150 гр. кашкавал
- 1 шепа стафиди
- 1 шепа нарязани на ситно орехи
- 1 чаена чаша ориз
- 150 гр. гъби
- 1 малка глава лук
- 2-3 стръка дафинов лист
- 2 супени лъжици доматено пюре(може и доматен сок около 1/2 бутилка)
- черен пипер, сол на вкус
- 1 лимон
- олио
Шарана се почиства, махат се люспите.Намазва се отвътре и отвън със сол и олио
Плънката се приготвя по следния начин:
- Лукът се реже на ситно и се запържва заедно с измития ориз докато ориза стане стъклен.
- След това се слагат гъбите и се пържи още около 5 минути
- налива се 1 чаена чаша топла вода се оставя ориза да се задуши
- когато водата изври се слага доматеното пюре, дафиновия лист и черния пипер
- разбърква се около 1 минута и се вади от котлона
- в сместа добавяме орехите, стафидите и нарязания на кубчета кашкавал
- всичко се разбърква и плънката е готова
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час и 15 мин.
Сервира се с кръгчета лимон.
Ето това остана след вечеря ;-)