03 февруари 2012

Пиле по ловджийски

С носталгия си спомням студентските години когато едно от най-вкусните ястия в стола беше Пилето по ловджийски. Много пъти съм се канила да сготвя и аз такова, но все съм отлагала.И така до днес. Пилето се получи превъзходно, а вкусът му превъзхождаше този от спомените ми многократно.

Продукти:
  1. пилешко месо около 600-700 грама(може цяло пиле, аз използвах бутчета)
  2. 200 гр. бекон
  3. 100 гр. луканка
  4. 200 гр. гъби
  5. 2 моркова
  6. 3 средно големи глави лук
  7. 5 скилидки чесън
  8. около 300 мл доматен сок
  9. около 500 мл пилешки бульон
  10. 150 мл вино
  11. черен пипер на зърна
  12. мащерка
  13. червен пипер
  14. магданоз
  15. дафинов лис
  16. 3-4 кисели краставички
  17. сол, щипка захар
  18. олио

Приготвяне.
  1. Пилешкото месо се вари до около15-20 мин. След това се обезкостява, нарязва се на парчета(аз го нарязах на кубчета около 2 см).
  2. Бекона се реже на ивички.
  3. Луканката на парченца.
  4. Лукът и чесъна се нарязват (не много ситно).
  5. Гъбите се режат по на едро, а морковите на колелца.
  6. В тенджерата се сгорещява олиото, след което се запържва бекона, изважда се и на негово място се запържват пилешките късове до златисто, след което и те се изваждат.
  7. В същото олио се задушава лукът, чесъна, морковите и гъбите.
  8. След като поомекнат се слага доматения сок,виното,част от бульона ,който се е получил при варенето на пилешкото месо, подправките, малко захар,сол и се оставя да покъкри около 20 мин.
  9. След това слагаме пилешкото месо, а след около 5-6 мин. бекона, луканката и киселите краставички.
  10. Оставяме да поври още 5-6 мин.
  11. По желание може сосът да се сгъсти с малко брашно.
  12. Накрая се слага пресен магданоз.

Накрая мога само да пожелая приятен апетит!