Продукти :
- 4 броя прясна пъстърва(около 300 гр. всяка)
- кората на един лимон
- дръжките на една връзка магданоз
- малко олио за намазване
- сол на вкус
- 1 кг картофи
- 1/2 пакетче краве масло
Пъстървата се почиства от люспите и се махат главите. Осолява се от вътре и се намазва с малко олио.
В дълбока тенджера се поставя студена вода около 2 пръста, дръжките от магданоза и нарязаната лимонова кора.
Слагаме кошничката за пара и нареждаме в нея пъстървите.
Покриваме плътно с капак.
Времето за което рибата е готова е около 15 минути.
Картофите се обелват, режат се на по-едри парчета и също се приготвят на пара за около 20 мин. Посоляват се и се заливат с разтопеното масло.
Подходяща салата е настъргани моркови, овкусени с лимонов сок и зехтин.
Така приготвената пъстърва е много здравословна. В тази рецепта се съчетават полиненаситени мастни киселини, протеини и въглехидрати, богата е на витамин А и фосфор. Наред с тези си качества е много вкусна.
Приятен апетит!