24 октомври 2010

Пъстърва на пара

Днес ще предложа една много бърза, но за сметка на това запомняща се от вашите гости рецепта за пъстърва.

Продукти :
  1. 4 броя прясна пъстърва(около 300 гр. всяка)
  2. кората на един лимон
  3. дръжките на една връзка магданоз
  4. малко олио за намазване
  5. сол на вкус
За гарнитурата:
  1. 1 кг картофи
  2. 1/2 пакетче краве масло
Приготвяне:

Пъстървата се почиства от люспите и се махат главите. Осолява се от вътре и се намазва с малко олио.

В дълбока тенджера се поставя студена вода около 2 пръста, дръжките от магданоза и нарязаната лимонова кора.

Слагаме кошничката за пара и нареждаме в нея пъстървите.
Покриваме плътно с капак.

Времето за което рибата е готова е около 15 минути.

Картофите се обелват, режат се на по-едри парчета и също се приготвят на пара за около 20 мин. Посоляват се и се заливат с разтопеното масло.




Подходяща салата е настъргани моркови, овкусени с лимонов сок и зехтин.

Така приготвената пъстърва е много здравословна. В тази рецепта се съчетават полиненаситени мастни киселини, протеини и въглехидрати, богата е на витамин А и фосфор. Наред с тези си качества е много вкусна.




Приятен апетит!