27 ноември 2010

Супа Минестроне

Въпреки негативното отношение на мъжът ми относно всичко което е безмесно, реших да рискувам и да сготвя една по-различна супа от правените до сега.

След леко сърфиране из дълбините на мрежата се спрях на Супа Минестроне.

Минестроне е гъста италианска супа , приготвяна от пресни сезонни зеленчуци , често с добавяне на паста или ориз. Почти задължително присъстващи съставки са лук, целина, боб, босилек, домати, паста.

Съпоставих няколко рецепти и тази по която готвих придоби следният вид.

Продукти:
  1. около 1 чаена чаша зрял боб(може и от консерва)
  2. 1 голям картоф
  3. 2 моркова
  4. 1 тиквичка
  5. 1/2 глава целина
  6. 150 гр. гъби
  7. 150 гр. зеле
  8. около 1 чаша зелен боб
  9. 3 домата ( в моя случай половин буркан стерилизирани домати)
  10. 1 супена лъжица доматено пюре
  11. 1 глава лук
  12. 5 скилидки чесън
  13. 1 шепа паста
  14. зехтин (може и олио)
  15. червен пипер
  16. черен пипер
  17. магданоз
  18. няколко листа босилек
  19. 1 стрък целина
  20. сол
  21. настърган пармезан
Приготвяне:
Зрелият боб се накисва и сварява. Ако нямате време може да ползвате боб от консерва.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
Картофът, морковите, обелената глава целина и тиквичката се режат на кубчета.
Зелето и гъбите се режат на ситно.
Зеления боб се нарязва на парченца с дължина около 1-1,5 см.

В дълбока тенджера се слага зехтина и в него се задушават лука и чесъна . След това се слага целината и морковите като се запържват 2-3 минути. Добавят се зелето, зрелия и зеления фасул. Всичко се запържва още няколко минути и се слага водата, в която е врял зрелия боб. В тенджерата се долива около 2 л. студена вода и когато заври се слагат картофите и гъбите. Вари се около 15 мин. и се добавят тиквичките. Когато последните омекнат се слагат доматите, пюрето, пастата, солта и подправките. Вари се още 5-6 мин.

При поднасяне супата се поръсва с настъргания пармезан.
Готовата супа има следния вид: