След леко сърфиране из дълбините на мрежата се спрях на Супа Минестроне.
Минестроне е гъста италианска супа , приготвяна от пресни сезонни зеленчуци , често с добавяне на паста или ориз. Почти задължително присъстващи съставки са лук, целина, боб, босилек, домати, паста.
Съпоставих няколко рецепти и тази по която готвих придоби следният вид.
Продукти:
- около 1 чаена чаша зрял боб(може и от консерва)
- 1 голям картоф
- 2 моркова
- 1 тиквичка
- 1/2 глава целина
- 150 гр. гъби
- 150 гр. зеле
- около 1 чаша зелен боб
- 3 домата ( в моя случай половин буркан стерилизирани домати)
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 глава лук
- 5 скилидки чесън
- 1 шепа паста
- зехтин (може и олио)
- червен пипер
- черен пипер
- магданоз
- няколко листа босилек
- 1 стрък целина
- сол
- настърган пармезан
Зрелият боб се накисва и сварява. Ако нямате време може да ползвате боб от консерва.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
Картофът, морковите, обелената глава целина и тиквичката се режат на кубчета.
Зелето и гъбите се режат на ситно.
Зеления боб се нарязва на парченца с дължина около 1-1,5 см.
В дълбока тенджера се слага зехтина и в него се задушават лука и чесъна . След това се слага целината и морковите като се запържват 2-3 минути. Добавят се зелето, зрелия и зеления фасул. Всичко се запържва още няколко минути и се слага водата, в която е врял зрелия боб. В тенджерата се долива около 2 л. студена вода и когато заври се слагат картофите и гъбите. Вари се около 15 мин. и се добавят тиквичките. Когато последните омекнат се слагат доматите, пюрето, пастата, солта и подправките. Вари се още 5-6 мин.
При поднасяне супата се поръсва с настъргания пармезан.
Готовата супа има следния вид: