06 февруари 2011

Бутилиране на вино в домашни условия

Българинът пие доста вино, но произвежда още повече.

Дори със спадналото домашно производство и обезлюдените села напоследък почти във всеки дом има по някоя бутилка, дамаджана, бъчва и така нататък.

Проблема е, ако виното е доста а идва пролетта. Топлината и въздуха в полупразната бъчва и дамаджана ще направят от хубавото вино в най-добрия случай хубав домашен оцет.

В най-лошия ще го изхвърлим и ще развалим бъчвата с миризма на кисело и мухъл.

Идва време да затворим виното в бутилки.


Ако смятате че това е работа за ВинПрома, френските аристократи и пълните сноби - може да не четете нататък.

Необходими материали:
- хубаво вино - напълно ферментирало и избистрено
- хубави еднакви винени бутилки
- хубави нови коркови или полимерни тапи
- затварачка за коркови тапи.
- неръждаема тенджера - поне 5 литра.
- термометър лабораторен - до 100 градуса Целзий.
- коректори на киселинността
- подходяща фуния
- парафин, свещи или червен восък.
- яйчен белтък, желатин или бентонит.

Подготовка:

ХУБАВОТО ВИНО - избираме наистина хубаво вино. Ако бутилираме боклук дори след 10 години стареене ще пием боклук. Добре е да се погрижим виното да дочака пълната си ферментация и избистряне. Добре е бъчвата или съдовете да нямат много въздух - тоест да са винаги пълни догоре и добре затапени.
Не е добра идея да затворим вино с остатъчна захарност защото при ферментацията в бутилката ще се образува много газ и тя ще гръмне.
Добре е да източим виното от бъчвата внимателно, без да го размътим. Но ако се налага винаги можем да го избистрим с яйчен белтък, желатин или бентонит.

ХУБАВИ БУТИЛКИ - избере си еднакви хубави винени бутилки. Задължително от тъмно стъкло.

Ако събирате стари бутилки - измийте ги изключително добре. Ако трябва накиснете го със сода каустик. Свалете им етикетите преди това.

Най-добре си купете винени бутилки от специализиран магазин или близкия стъкларски завод. Ще се изненадате на какво можете да попаднете.

ХУБАВИ ТАПИ - забравете тапите на винт и лимонадените капачки. Честно - това са пълни глупости. Вземете си нови коркови или полимерни винени тапи. НОВИ. Продават се в специализираните магазини и ако някой ви каже че са скъпи - не му вярвайте.
Основния проблем на хубавите тапи е че са доста по-дебели от гърлото на бутилката.
Не можете да ги затапите на ръка.

ЗАТВАРАЧКА ЗА КОРКОВИ ТАПИ - инвестирайте според количеството на виното.
В сайтовете и магазините за винари има малки ръчни приспособления от десетина лева до големи ръчни преси за над 200 лв. Преценете колко ще я използвате.

ГОЛЯМА НЕРЪЖДАЕМА ТЕНДЖЕРА - тук идват някои домашни трикове. Ако не сте сигурни дали ферментацията е спряла и не ви се занимава със серниста киселина и други химикали в домашни условия - пастьоризацията е вашия пръв приятел. Можете да пастьоризирате и готовите запечатани бутилки, но по-лесния начин е да загреете виното предварително и да го налеете в бутилките топло.

ТЕРМОМЕТЪР - всеки термометър за течности разграфен поне до 100 градуса Целзий ще ви свърши работа. Не търсим перфектната точност - не сме технолози. Загряване на един обем от 5-10 литра до 70-75 градуса за няколко минути не е голяма философия.

КОРЕКТОРИ НА КИСЕЛИННОСТТА - виното трябва да има подходяща киселинност обикновено около рН 3,5. Това не означава, че не можете леко да я намалите или увеличите бе да променяте вкусовите му качества.
Подкиселяването на виното ще го оставя на специалистите, но намаляването на киселинността на вино е сравнително лесно.

Никога не ползвайте хлябна сода. Да - тя ще коригира киселинността, но Натрия ще направи виното ви солено и напълно негодно за пиене.

Ползват се Калциев карбонат и Калциева основа. Карбонат се купува както се досещате от винарски магазини, а Калцев окис от магазини за лабораторна стъклария и химикали.
От малко калциев окис смесен с вода получавате течност която съдържа Калциева основа. Не прекалявайте! За разлика от хлебната сода която "се пени" при реакция с киселините във виното калциевите продукти реагират тихо и без видим ефект. Мерете рН с тест ленти или слагайте по мъничко и опитвайте на вкус.

ПОДХОДЯЩА ФУНИЯ - всяка чиста или много добре измита фуния. Има специални фунии, за пълнене на вино в бутилки с които можете да регулирате точно колко празно остава под тапата. Винаги оставяйте поне един пръст въздух под тапата. Той е необходим за стареенето на виното. Ако пълните виното горещо пак оставете толкова и не се притеснявайте, че като изстине разстоянието между тапата и виното е станало повече.

ПАРАФИН, ЧЕРВЕН ВОСЪК - ако сложите хубави тапи и наредите бутилките легнали за съхранение най-вероятно няма да имате проблем. Но нищо не пречи да се презастраховате нали? Запечатването на гърлото с парафин или червен восък не изисква специални усилия. Продават се и стандартни пластмасови покрития. Те се свиват с пистолет с горещ въздух или силен сешоар.


СЪХРАНЕНИЕ
Вече сте затворили бутилките и сега се чудите какво да ги правите? Наредете ги легнали ако са с коркови тапи или прави ако са с полимерни. Добре е ако имате изба или килер с постоянна температура.

Тавана е прекалено горещ през лятото и прекалено студен през зимата.

Гаража има миризма на нафта, масло и бензин, а те минават през тапата, миризмата на сирене, оцет и кисело зеле също минава. Така че и зимника с туршиите и кацата с кисело зеле не е много подходяща.

Избора си остава ваш, но търсим тъмно, хладно, чисто и не прекалено сухо помещение.

26 коментара:

  1. Не знам ама аз коркови тапи никъде не намерих. Дайте някакъв адрес или сайт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://www.zavinoto.com/drugi

      http://zlatnatabachva.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=13&Itemid=54&vmcchk=1&Itemid=54

      Изтриване
    2. Също така коркови тапи се продават в търговските вериги Baumax;Practiker:Mr.Bricolage, но са от по-големите размери и в по-големи количества, което ги оскъпява доста.

      Изтриване
    3. Анонимен28 юни, 2015

      коркови тапи продаваме в агроаптеката в Добрич,-всичко за виното!

      Изтриване
    4. Аз си взимам от РИС Корк и съм мн доволен имат всичко що е от корк http://corkst.dir.bg

      Изтриване
  2. Има няколко магазина в София.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22 март, 2011

    Може ли да се бутилира виното в тъмни пластмасови бутилки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може но трябва да са напълнени до ръба, или бутилката леко да е пристисната до като виното се изравни с ръба на пластмасовата бутилка.

      Изтриване
  4. Неотменим елемент от езическите обичаи и от християнския култ‚ то е единственото питие, имащо своя бог в Античността и своя светец в християнската епоха. Почитали го наравно с хляба. С хляб и вино Спасителят се простил с учениците си и поел пътя към Голгота.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13 януари, 2012

    Д-р Сербезов от 4 години успешно бутилирам по 60-80 литра вино. Имам няколко въпроса и ще се радвам ако ми помогнете:
    - проблем ли е ако "сваря" тапите за да омекнат?
    - как да определям киселиността?
    И последен, искам да поставям восък на гърлата на бутилите освен заради въздуха, и заради ефекта. Купих червен такъв, но той става доста твърд след като изстине. Тодорофф използват някакъв, но незная къде да го намеря или как да си направя.
    Благодаря предварително,

    Христомир Петков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11 август, 2012

      Не е проблем тапите да се Загреят в топла вода стават по меки и по лесно се затварят.Освен това доста години пастьоризирам виното до 70-75 градуса.

      Изтриване
    2. Да, наистина тапите влизат много по-лесно в бутилките когато са кипнати в съд с вода,примерно тенджера но задължително под капак,по този начин не се и налага дезинфекция на тапите с калиев метабисулфит.

      Изтриване
  6. Анонимен11 август, 2012

    Имам едно буре 100 литра,което преточвам 2-3 пъти и доливам.След последното преточване пастьоризирам и бутилирам цялото количество.Въпреки неколкократното преточване ,се получава утайка с която не мога да се преборя.Имам стелажи на които поставям легнали бутилките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен03 януари, 2013

      Нормално е при стареене на виното в бутилките да се получава утайка. Не е недостатък, но преди отваряне на бутилката е хубаво да постои изправена ден, два и при изливане на виното тази част от бутилката, върху която се е отложила, пак да бъде отдоло, като се внимава накрая да не се налее в чашата и утайката. Най-добре е виното да се декантира с шлауха ф4-6мм в друга бутилка или на момента в кана и .....на здраве!

      Изтриване
  7. Хубавото домашно вино без да си приложил професионални способи за приготвянето му, винаги ще има утайки , не се безпокой .
    Пий си го спокойно.

    ОтговорИзтриване
  8. nemojah da shvana kokato nalivam vinoto v butilki triqbva li da e toplo ???

    ОтговорИзтриване
  9. От 40 години бутилирам вино и проблеми съм нямал.Месец преди бутилирането слагам серниста киселина един кубик на литър и бентонит според указанията.След това бутилирам.Виното останало на дъното и се е поразмъти го прехвърлям в десет литрови или каквито имам дамаджани и като се обистри пием първо него.Никога не съм имал вино,да се срамувам пред гостите си.Бутилките с коркови тапи парафинирам и полежавам.За пастьоризация на вино за пръв път чувам и не го одобрявам.Така съм съхранявал шира(сок,мъст).Пробвайте.Матода е сигурен.Наздраве приятели!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15 май, 2014

    Здравейте

    Наскоро бутилирах вино и сега съм му направил етикети.Не знам как да му измеря алкохолния градус.Разполагам с рефрактометър и скоро очаквам да пристигне виномер с епроветка,също така знам първоначалния захарен градос на гроздето.

    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте , чисто теоритично може да бъде пресметнато, като захарите умножите по коефициента 0.6 . Ще имаш разлика с реалния алк. градус поради остатъчните захари и технологичните обработки , но няма да изпадам в подробности. Мисля, че поне ще се ориентираш. :)

      Изтриване
  11. Задължително ще покажа тази статия на моят баща,който също се занимава с производство на вино.Не знам дали е по добре да стои в бъчвата или да се сложи в специалните шишета.Статията ви е доста интересна и е важно а избираме внимателно корка като капака.нека да стои на тъмно място, за да се запазят качествата му.Очакваме и още новини.За топлината на виното и на мен ми стана малко по интересно и ми се струва важен момент, за по доброто вино.

    ОтговорИзтриване
  12. На бас, че много малко са се светнали за един супер прост и елементарен метод за наливане на виното с фуния (във въпросния пример е илюстрирано с вода) :)
    https://www.youtube.com/watch?v=5y2KlYY0Jeg

    ОтговорИзтриване
  13. Моля опишете по-подробно как се използва калциев карбонат за откисляване. после използва ли се серниста киселина и как?

    ОтговорИзтриване
  14. Преди около седмица, запечатах един стъклен дамаджан с коркова тапа, и го сложих във полухоризонтал да може тапата да се напои с вино, но тя така силно се напои, че чак отвън се ороси силно. Въпросът ми,е ако някой знае дали това е нормално, и да не е проблем за виното?

    ОтговорИзтриване
  15. Casino Games Near Me - MapYRO
    Find the best casino 하남 출장샵 near you in San 화성 출장마사지 Diego, CA, near Fremont Street Experience. Make 상주 출장안마 a reservation 영주 출장샵 and make a first 문경 출장안마 deposit. 2021 Fremont Street Casino

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен17 март, 2023

    Аз ВИНАГИ бутилирам виното в стомаха и нямам никакви проблеми...😉

    ОтговорИзтриване

Коментари