В нета има доста рецепти и след кратко проучване реших да опитам. Веднага искам да кажа, че въобще не е трудно да приготвиш този деликатес в домашни условия.
Не съм използвала точни мерки, всичко е на око.
За рецептата са необходими:
- домати Рома
- зехтин
- босилек
- розмарин
- чесън
- черен пипер
- бял пипер
- морска сол
Доматите се измиват, избърсват и нарязват на половинки или четвъртинки, ако са по-големи.
Разпределят се в тава върху хартия за печене.
Върху резенчетата се поставят кристалчета морска сол.
Аз ги пекох на 100 градуса на вентилатор, като едновременно приготвях 2 тави.
Времето, за което се превърнаха от сурови в сушени доматки бе около 6 часа.
След това ги оставих да изстинат.
Започнах да ги редя в буркан като слагах ред домати, отгоре босилек, розмарин, скилидки чесън, прясно смлян черен и бял пипер, морска сол и зехтин.
Процедурата се повтаря до свършване на доматите, като след всеки ред добре ги притисках към дъното.
Буркана долях с около 2 пръста зехтин над нивото на доматите.
Готовите домати се поставят в хладилник за около една седмица, след което са готови за консумация.
Докато ги приготвях имаше есенен дъжд, а за награда на усилията ми изгря и голяма дъга.
Пробвайте, не е трудно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Коментари