18 март 2011

Археологически резерват Кабиле

На 5 км от Ямбол се намира Археологическият резерват Кабиле, който е в списъка на 100-те национални туристически обеката.

Кабиле възниква около древното тракийско светилище на богинята Кибела, около което траките построили града си. Селището е възникнало около светилището в края на 2 хил. пр. Хр.
Историята на този античен град и дълга и интересна, бил е център на тракийска държава, владение на различни империи, процъфтяващ транспортен, военен и търговски център. Днес след хиляди години неговите останки се издигат внушително и напомнят за величието му.
Можете да прочетете много подробна информация за Кабиле в нета, а аз искам да ви покажа
няколко снимки "от извора".





На този връх е тракийското светилище, но за съжаление не отидохме дотам, като си го оставихме за следващият път.


По мое мнение най-подходящото време за посещение на резервата би било пролетта, когато античните останки ще контрастират на зеления фон.

Когато ние бяхме там времето беше мразовито, поради което останаха доста невидяни неща, но за сметка на това в археологическия музей прекарахме над 2 часа.

Сбирката е много голяма , хронологично подредена, изложените експонати са интересни и много добре осветени.
Ето и една папарашка снимка от музея.

Няма да издавам повече. Оставям Ви любопитството да Ви заведе и сами да се уверите, че си заслужава да видите този древен град и находките му ситуирани в музея.

1 коментар:

  1. Анонимен15 април, 2011

    МНого красиво място. Надявам се и ние да можем да отидем.

    ОтговорИзтриване

Коментари