От няколко дни се канех да закарам колата на автомивка. От последното пътуване по магистралата по предното стъкло се бяха размазали мноооого буболечки и никакво търкане с уж специалната течност за чистачки не помагаше.
Днес в София заваля малко дъжд. Малко според мен, защото бях в движение и все бягах от облака. Но накрая така или иначе паркирах колата пред офиса.
Тогава пак заваля - за 15 минути. Когато пак се качих на колата - стъклото беше идеално чисто!
Замислете се - в течността за чистачките има спирт, етиленгликол, сапун и т.н.
Какво точно е имало в "чистата" дъждовна вода? което се справи със засъхналата мръсотия по предното стъкло?
17 май 2011
Софийски дъжд
Етикети:
замърсяване,
киселинен дъжд,
смог
30 март 2011
Дивотински манастир
Ето малко снимки от съботната ни разходка.




Дивотинският манастир се намира на около 23 км от София и е една близка и приятна дестинация за бягство от големия град.
Може да се комбинира с посещение на град Банкя , като наред с приятното може да свършите и нещо полезно, а именно да си напълните минерална вода.
Дивотинският манастир се намира на около 23 км от София и е една близка и приятна дестинация за бягство от големия град.
Може да се комбинира с посещение на град Банкя , като наред с приятното може да свършите и нещо полезно, а именно да си напълните минерална вода.
Етикети:
дивотински манастир
18 март 2011
Археологически резерват Кабиле
На 5 км от Ямбол се намира Археологическият резерват Кабиле, който е в списъка на 100-те национални туристически обеката.
Кабиле възниква около древното тракийско светилище на богинята Кибела, около което траките построили града си. Селището е възникнало около светилището в края на 2 хил. пр. Хр.
Историята на този античен град и дълга и интересна, бил е център на тракийска държава, владение на различни империи, процъфтяващ транспортен, военен и търговски център. Днес след хиляди години неговите останки се издигат внушително и напомнят за величието му.
Можете да прочетете много подробна информация за Кабиле в нета, а аз искам да ви покажа
няколко снимки "от извора".




На този връх е тракийското светилище, но за съжаление не отидохме дотам, като си го оставихме за следващият път.

По мое мнение най-подходящото време за посещение на резервата би било пролетта, когато античните останки ще контрастират на зеления фон.
Когато ние бяхме там времето беше мразовито, поради което останаха доста невидяни неща, но за сметка на това в археологическия музей прекарахме над 2 часа.
Сбирката е много голяма , хронологично подредена, изложените експонати са интересни и много добре осветени.
Ето и една папарашка снимка от музея.
Няма да издавам повече. Оставям Ви любопитството да Ви заведе и сами да се уверите, че си заслужава да видите този древен град и находките му ситуирани в музея.
Кабиле възниква около древното тракийско светилище на богинята Кибела, около което траките построили града си. Селището е възникнало около светилището в края на 2 хил. пр. Хр.
Историята на този античен град и дълга и интересна, бил е център на тракийска държава, владение на различни империи, процъфтяващ транспортен, военен и търговски център. Днес след хиляди години неговите останки се издигат внушително и напомнят за величието му.
Можете да прочетете много подробна информация за Кабиле в нета, а аз искам да ви покажа
няколко снимки "от извора".






По мое мнение най-подходящото време за посещение на резервата би било пролетта, когато античните останки ще контрастират на зеления фон.
Когато ние бяхме там времето беше мразовито, поради което останаха доста невидяни неща, но за сметка на това в археологическия музей прекарахме над 2 часа.
Сбирката е много голяма , хронологично подредена, изложените експонати са интересни и много добре осветени.
Ето и една папарашка снимка от музея.

13 март 2011
Тодоров ден в село Богослов
Тази година решихме да присъстваме на традиционните за Тодоров ден кушии. Във виртуалното пространство имаше информация за известен брой населени места, където щяха да се проведат такива, но повечето от добре организираните събития бяха далеч от нас. Най-голямо впечатление ми направи поканата за празника, отправена от Инициативен комитет "Тодоров ден" с. Богослов .
Дестинацията беше определена. В събота сутринта потеглихме от София. Пътя за Кюстендил, след Перник е много добър, ненатоварен. Малко повече внимание се налага при преминаване през Конявския проход, където има няколко опасни участъци с доста завои и денивелация , както и нападали камъни на места.
При влизането в Кюстендил се отправихме в посока Хисарлъка, като улиците натам са малко "стръмнички"така, че внимание!
Малко преди парка има разклон наляво за село Богослов, след около2-3 километра следва и самото село.
Тъкмо се чудехме къде ли ще са кушиите, когато срещнахме група от хора, от които разбрахме, че те току що са приключили.
Естествено, че доста се разочаровахме от тази новина, но решихме въпреки това да отидем на центъра на селото, за което не съжалихме.
На площадчето пред кметството беше издигната малко сцена, откъдето организаторите се грижеха за доброто настроение на всички. Участниците в надбягванията не бързаха да се прибират, а позираха за снимки, пришпорваха отново и отново конете пред погледите на събралите се хора. Имаше хубава народна музика, песните бяха тематични, всички бяха усмихнати, времето страхотно, малките деца бягаха напред-назад, хората хапваха и се веселяха.
Селото е много китно, от него се открива красива гледка кум Кюстендил и долината около него.
Снимахме до насита нагласените коне.



От горния край на селото се чуха чанове и ето че се показаха и другите участници в тържеството - кукерската група от село Жабокрът.

Настроението на всички бе приповдигнато. Кукерите скачаха във вихъра на своя танц,
а звукът на големите хлопки беше предназначен да прогони злото.
Малките кукерчета бяха много усърдни.
Имаше си и мечка естествено.

Последва ритуално преораване и засяване на пшеницата.
Времето беше слънчево и много приятно, и след преживените приятни емоции решихме да си дадем още една бонус разходка в Кюстендил. Парковете и градинките, площада и кафенетата бяха пълни с хора на които зимата явно е омръзнала и този слънчев ден беше едно обещание за идващата пролет.

На връщане за разнообразие минахме през Дупница като през по-голямата част от пътя ни позираше Рила с блестящата си в сняг снага.
Дестинацията беше определена. В събота сутринта потеглихме от София. Пътя за Кюстендил, след Перник е много добър, ненатоварен. Малко повече внимание се налага при преминаване през Конявския проход, където има няколко опасни участъци с доста завои и денивелация , както и нападали камъни на места.
При влизането в Кюстендил се отправихме в посока Хисарлъка, като улиците натам са малко "стръмнички"така, че внимание!
Малко преди парка има разклон наляво за село Богослов, след около2-3 километра следва и самото село.

Естествено, че доста се разочаровахме от тази новина, но решихме въпреки това да отидем на центъра на селото, за което не съжалихме.


Снимахме до насита нагласените коне.



От горния край на селото се чуха чанове и ето че се показаха и другите участници в тържеството - кукерската група от село Жабокрът.

Настроението на всички бе приповдигнато. Кукерите скачаха във вихъра на своя танц,


Имаше си и мечка естествено.

Последва ритуално преораване и засяване на пшеницата.
Времето беше слънчево и много приятно, и след преживените приятни емоции решихме да си дадем още една бонус разходка в Кюстендил. Парковете и градинките, площада и кафенетата бяха пълни с хора на които зимата явно е омръзнала и този слънчев ден беше едно обещание за идващата пролет.

На връщане за разнообразие минахме през Дупница като през по-голямата част от пътя ни позираше Рила с блестящата си в сняг снага.

Етикети:
Жабокрът,
кукери,
кушии,
Кюстендил,
село Богослов,
Тодоров ден
Boogie Wogie
В петък вечер бяхме в Boogie Wogie , намиращ се в подлеза до хотел Хилтън. Интериора на заведението е много свеж, обслужването на ниво, музиката приятна, а храната изключително вкусна.

Стояхме на точно тази кокетна масичка.
Макар, че не можахме да видим как Влади Илиев на живо ни приготвя вечерята, неговия заместник се справи подобаващо. Имаше проблем с обещания десерт, но палачинките, които го заместиха бяха много вкусни, така че появилата се леко негативна нотка, беше туширана в зародиш.
Тест за това ,колко е качествена и как е приготвена храната, е моят много чувствителен стомах. Бар-ресторант Boogie Wogie издържа на това изпитание без забележки, следователно мога да го препоръчам с чиста съвест на приятели, познати, а и на непознати.

Стояхме на точно тази кокетна масичка.
Макар, че не можахме да видим как Влади Илиев на живо ни приготвя вечерята, неговия заместник се справи подобаващо. Имаше проблем с обещания десерт, но палачинките, които го заместиха бяха много вкусни, така че появилата се леко негативна нотка, беше туширана в зародиш.
Тест за това ,колко е качествена и как е приготвена храната, е моят много чувствителен стомах. Бар-ресторант Boogie Wogie издържа на това изпитание без забележки, следователно мога да го препоръчам с чиста съвест на приятели, познати, а и на непознати.
Етикети:
Влади Илиев,
петък вечер,
Хилтън,
Boogie Wogie
10 март 2011
Мариновани сиренца
Рецептата е от Иван Звездев, като съм направила известни промени, особено в частта с багетите(при него), а при мен са заменени с домашно приготвен типов хляб.
Нужни продукти:
Ето и как изглежда цялата вкуснотия


Приятен апетит!!!
Нужни продукти:
- 100 грама бяло саламурено сирене
- 100 грама прясна моцарела
- 100 грама гауда(правила съм го и с чедър, едамер, нашенски кашкавал)
- 100 грама масло
- по 3-4 стръка магданоз,копър и джоджен(обикновено само с магданоз)
- 2 стръка мащерка(правя го и със суха)
- черен пипер
- сол
- розов пипер
- 200 грама заквасена сметана
- 2 люти чушки
- няколко листа босилек
- 10-12 чери доматчета(може и без тях)
- 1-2 с.л зехтин
- сокът и кората на половин лимон
- розов пипер на вкус
- черен пипер на вкус
- сол
- Джоджена, магданоза,копъра и мащерката се режат наситно. В повечето случаи използвам само магданоз и сушена мащерка. Подправките се смесват с мекото масло. Слага се сол на вкус, черен и розов пипер.
- Сирената се нарязват на филийки и се подреждат в плато.
- Лютите чушки се наситняват.
- Маринатата се прави като сметаната се разбърква със сока от лимона, зехтина, босилека, розовия и черния пипер, и солта.
- Маринатата се разпределя върху сиренцата и отгоре се поръсва с лютата чушка, като се поставят и кръгчета чери домати(ако имате). Поливат се с лимонов сок, поставя се и настърганата кора.
- Типовия хляб се нарязва на малки филийки и се запича, след което се намазва с овкусеното масло.
- Върху всяка филийка се слага парче сиренце.
Ето и как изглежда цялата вкуснотия
Приятен апетит!!!
02 март 2011
Свинско в гювеч
Отдавна не съм публикувала нови рецепти. Причината е, не че не готвя, а липсата на време.
Последната ми гозба стана много, много вкусна и затова се считам задължена да я споделя.
............и така........
Продукти:
- 600 грама свинско месо(правих го с пържола от бут)
- 400 грама гъби
- 600 грама лук
- 1 малка кофичка квасена сметана(200 мл)
- 4-5 кисели краставички
- сол
- олио
- черен пипер- млян и на зърна
- Свинското се нарязва на хапки.
- Гъбите се нарязват наситно, а лука се реже на по-едро.
- Краставичките се нарязват на лентички.
- В тенджера се задушат лука и гъбите със олио и сол на вкус, след което се изсипват на дъното на гювеча.
- Нарязаните краставички се слагат отгоре.
- Слагат се цели зърна черен пипер .
- Свинското се задушава с малко олио в същата тенджера, след което се посолява и се поръсва с прясно смлян черен пипер.Изсипваме го като следващ ред в гювеча.
- Сметаната се разтапя и се добавя най-отгоре.
- Гювеча се похлупва и се слага в студена печка.
Пече се около 1,30 часа на 200 градуса на долен реотан с вентилатор.


Много подходяща салата е настъргани и овкусени моркови с печени червени чушки.


Етикети:
моркови,
печени чушки,
свинско в гювеч
Абонамент за:
Публикации (Atom)